Informatieavond Landgoedversterkingsplan Landgoed Harscamp

Harscamperpad_2

Maandagavond 28 oktober 2019

19:30 tot 22:00 uur

De zaal is open vanaf 19:00 uur

Partycentrum De Molen

Molenweg 12

6732 BL Harskamp

Laan op het Landgoed Harscamp. foto R. Riezebos

Beste inwoners van Harskamp en andere geïnteresseerden,

Het Landgoed Harscamp is een gebied met een rijke geschiedenis en hierdoor een zeer belangrijke plek voor Harskamp en zelfs de Veluwe. Zo wordt het landgoed al sinds 1379 beschreven en is het ooit eigendom geweest van de familie Kröller-Müller. In de afgelopen eeuwen is het landgoed door de verschillende eigenaren steeds aangepast en is de huidige kenmerkende vorm met een restant van middeleeuwse gracht, een aantal Monumentale landhuizen, statige lanen en de voormalige proefboerderij, boerderij de Harscamp, ontstaan.

Op dit moment is het landgoed in bezit van een groot aantal eigenaren. Mede doordat het eigendom versnipperd is, zijn een aantal kenmerkende landgoedelementen verloren gegaan of dreigen te verdwijnen.

Om dit tij te keren heeft een groep enthousiaste Harskampers het idee opgevat om een aantal elementen van het landgoed in ere te herstellen. Om hier een goede start mee te maken, heeft de werkgroep, met ondersteuning van de gemeente, begin van dit jaar onderzoek gedaan naar de geschiedenis en de opbouw van het landgoed. We hebben ontdekt dat er veel moois bewaard is gebleven, maar dat er ook veel is verdwenen. In april van dit jaar heeft de werkgroep het onderzoek aan de huidige eigenaren van het landgoed gepresenteerd en vervolgens is er samen met de eigenaren een plan uitgewerkt, waarmee wij met zijn allen het landgoed weer kunnen versterken.

Deze plannen en het historisch verhaal willen wij graag aan u presenteren op   

Maandagavond 28 oktober 2019. Wethouder W. Vreugdenhil leidt de avond in en Ron Reitsma vertelt het historisch verhaal.

Dit initiatief is onderdeel van het project Levend Landschap, dat met ondersteuning van de Gemeente Ede en de provincie Gelderland, in alle kernen binnen de gemeente Ede wordt uitgevoerd.

Werkgroep Levend Landschap Harskamp:   Fred Emons, Gerie Eshuis, Ron Reitsma, Addy Ruitenbeek, Eric Mackay

Harskamps Belang: Diane Klok

Gemeente Ede: Wim Kuster-beleidsadviseur Natuur en Landschap, Marnix Bout- Vakbeheerder Groen V / Landschapsbeheer, Marleen Hoekstra-Schulte- Beleidsmedewerker Monumentenzorg

Groen Ontwerp: Wilja Kuiper, landschapsarchitect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *